úterý 21. února 2017

NASLOUCHAČ

NASLOUCHAČ

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa od Petry Stehlíkové.

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦





SÉRIE: Naslouchač (1.)
ŽÁNR: Fantasy, česká literatura
VYDAVATEL: Host
ROK VYDÁNÍ: 2016
POČET STRAN: 374







✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

Vítejte v budoucnosti po Velké válce, kde je svět rozdělen na dvě poloviny. Jedna je zamořena jedovatými plyny a neobyvatelná. Na druhé stále žijí lidé a chrání je od zamoření bariéra - štít ze zvláštního nerostu sklenitu.

Příběh je zasazen do pohoří Ural. Podél něj se nacházejí vesnice, kde žije národ sklenařů v područí a jako otroci lidí z nížin. Sklenaři totiž jako jediní dokáží těžit, zpracovávat a naslouchat sklenitu. Pro toto nadání je lidé z nížin chovají v takzvaných gethech, aby ho pro ně těžili a zpracovávali. 
Sklenit i pro svojí jedinečnost má i negativní účinky. Po častém styku sním, sklenaři brzy umírají a rodí se deformovaní.

V jedné takové vesnici žije i naše hlavní hrdinka Ilan.
Jako jedna z mála se narodí čistá, bez deformací.Dívky , které se narodí čisté jsou poslány do nor (nevěstince). Aby ji matka uchránila, prohlašuje Ilan za deformovaného chlapce a halí ji do pláště a masky, kterou musí deformovaní nosit.
V průběhu dětství se u Ilan objeví vzácný dar. Slyší zpívat sklenit. To umí jen velice málo sklenařů. Díky tomuto daru se Ilan vyhne práci v dolech a začne se učit na brusiče sklenitu. Pokud bude hodně nadaná může se stát i naslouchačem.Jejího velkého nadání pro sklenit si všimne i kapitán pětadvacítky, týmu bojovníků a ochránců a vezme Ilan sebou. 
A tady začíná cesta naší malé Ilan za poznáním.

✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦


Nejdříve jsem k této knize byla velice skeptická. Česká (pro mě) neznámá autorka a fantasy?
Ale po shlédnutí velice nadšených recenzí na You Tube, jsem si řekla že jí dám šanci.
A udělala jsem velice dobře.
S klidným svědomím můžu říci, že tahle kniha je pro mě TOP mezi fantasy, co jsem za poslední dobu četla.
Už jsem si myslela, že budu muset změnit na čas žánr, protože mě fantasy začínalo fakt nudit.
Pořád dokola skřítkové,víly, kouzla a čáry máry. Nic nového pod sluncem.
Děj předvídatelný, vše jak přes kopírák.
Autorka, ale ukázala, že to jde.
 Vymyslela originální příběh, který vás ohromí a nebude vás nudit.
Možná je to tím, že mě to až tak nepřipadá jako čistá fantasy, ale vnímám tam i prvky dystopie. Někomu to může vadit, má raději tyto žánry oddělené, ale mě to přišlo zajímavé a celému příběhu to dávalo takový punc výjimečnosti.
Jako další může případné nové čtenáře odrazovat, že příběh je vyprávěn z pohledu malého děvčete. Ale chyba lávky, je to dokonalé.
Ilan je velice sympatické a chytré děvče.Jako každé dítě je velice zvídavá, prostořeká, ale i plachá a nedůvěřivá. Vůbec nebudete mít pocit, že čtete knihu pro mládež, jak by se mohlo zdát.
Pak tu máme sklenit a sklenaře. Nemám ráda technické popisy, proto jsem nikdy nečetla verneovky.
Ale tady je to úplně jiné. Autorka má tak dobrý vypravěčský talent, že jsem vše dokázala číst do detailů, vše mě velice zajímalo a dokonce jsem si to i pamatovala 😊 a to je co říct.
Další plus bych dala za to, že příběh je zasazen do pohoří Ural, sklenaři jsou původem Rumuni a spousta názvů a pojmenování jsou z rumunského jazyka. Je to vítaná změna po neustálých amerických a anglických místech.
Charakteristiky postav jsou barvité, ale uvěřitelné. Ty negativní budete opravdu nenávidět a naopak ty pozitivní si ze srdce zamilujete. Mě se hodně moc líbil Vargas, bojovník pětadvacítky. Dal by se přirovnat k velkému bráškovi naší hlavní hrdinky, tak mi jeho chování aspoň připadalo.
Moc mě vyhovovalo, že díky nízkému věku hlavní hrdinky je příběh i bez tak oblíbeného milostného trojúhelníku a vlastně bez romantiky takové vůbec.
Spíše se opírá o rodinu a pravé přátelství.

Suma sumárum celá kniha je kvalitní a perfektní čtení.
Nemám co bych vytkla, tak se mi kniha líbila.
Jen snad to, že nevydržím čekat tak dlouho na další díl, protože konec je samozřejmě otevřený a připravený na pokračování.



⭐⭐⭐⭐⭐







6 komentářů:

  1. Samé pochvalné recenzie :) Musím si to už prečítať! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě to bavilo moc! Navrhla jsem jí i hlas na Magneziu literu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že máš stejný pocit z knihy jako já. A s tím hlasem je to fajn nápad, také tam mrknu :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Knihu jsem četla a byla jsem hodně mile překvapená. A hlavně Naslouchač perfektně vyvrací takový ten mýtus, že čeští autoři neumí tolik psát jako zahraniční :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Přesně z toho mám radost, že ukázala, že čeští autoři jsou také dobří.

      Vymazat