pondělí 6. března 2017

Měsíční kroniky

MĚSÍČNÍ KRONIKY
MARISSA MEYER







Měsíční kroniky je sériie čtyř scifi knih s prvky dystopie a dvou doprovodných povídek. 
Všechny čtyři knihy jsou retelingy  známých pohádek: Popelka, Červená Karkulka,Locika a Sněhurka.


KNIHY:

Cinder
Scarlet
Cress
Winter

POVÍDKY:

Nejkrásnější
Hvězdy nad hlavou


✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴


CINDER
Popelka v novém kabátku.
Nový Peking v budoucnosti a tady žije i šestnáctiletá Cinder a se svojí macechou a nevlastními sestrami.
Cinder je ale kyborg, napůl člověk a napůl robot a zároveň nejlepší mechanička a opravářka andoidů a podobných vymožeností budoucnosti. Díky této schopnosti se seznámí s princem Kaiem, který si k ní přinese opravit svého androida.
Cinder, stejně jako Popelka to nemá v životě lehké. nelidské zacházení ze strany nevlastní matky a pohrdání ze strany lidí, kteří v ní vidí jen stroj. Vše se ještě zhorší, když se její mladší nevlastní setra nakazý nevyléčitelnou nemocí. Macecha z toho obviní Cinder a pošle ji do výzkumného ústavu, jako dobrovolnici pro výzkumy k nalezí léku na tuto zákeřnou nemocí. Lékaři zjistí, že Cinder je jiná, zvláštní a velmi cenná. Za tělem kyborga se skrývá něco víc, něco za co je možné zabíjet a ničit....

✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴


SCARLET
Červená karkulka, v tomto případě Scarlet, žije na farmě ve Francii se svojí babičkou, protože maminku již nemá a otec je flamendr a alkoholik. Babička však jednoho dne zmizí. Nikdo, a ani policie nemá ponětí kam zmizela. Na farmě se znenadání objevuje Scarletin otec. Je celý šílený strachy a neustále něco hledá. Scarlet se dozvídá, že ho unesli a tito únosci vězní i její babičku. Otec jim má přinést něco co babička ukrývá. Scarlet netuší o co by mohlo jít, její babička přece žádné tajemství nemá. A tady vstupuje na scénu Vlk. Pouliční rváč, který nabízí Scarlet svou pomoc při hledání a osvobození babičky. Ona netuší co je Vlk zač a jaké s ní má úmysly. I přesto pomoc přijímá a začíná pátrání, při kterém se její cesty zkříží s Cinder.



✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴


CRESS
V tomto díle se autorka věnuje Cress - princezně uvězněné ve věži. Cress je místo ve věži uvězněná v umělé družici na oběžné dráze mezi měsícem a zemí. Je to takzvaná skořápka, měsíčňanka bez daru. Měsíčňané mají dar ovládat mysl jiných, ale skořápky tento dar nemají a ani je nikdo nemůže ovládat. Proto jsou pro zlou měsíční královnu Levanu nežádoucí. Cress je sice skořápka, ale i výborná počítačová heckerka a Levana ji nutí pro ni pracovat. Její poslední úkol je najít Cinder i s jejími společníky, aby je mohla Levana zničit. Cress se však rozhodne úplně naopak. Pomůže Cinder a ta jí na oplátku slíbí vysvobození ze satelitu. Vše se to, ale neobejde bez problémů.




✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴


WINTER
Stejně jako Sněhurku vychovává Winter po smrti otce macecha - královna měsíce Levana, která ji ze srdce nenávidí, ale lid měsíce svoji princeznu miluje pro její vznešenost a krásu. Winter miluje svého osobního strážce a přítele z dětství, což macecha neschvaluje a nařídí mu princeznu zabít.
Souběžně s příběhem Winter pokračuje příběh Cinder a jejích přátel, kteří se snaží zničit a svrhnout z trůnu královnu Levanu. Střetnou se Winter s Cinder? A dokáží společnými silami přemoci zákeřnou a zlou královnu? To vše se dozvíte v této poslední knize série měsíční kroniky.



✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴✴

MŮJ NÁZOR

Když jsem poprvé slyšela o Měsíčních kronikách, tak jsem si říkala, že to není nic pro mě. Popelka jako kyborg, Karkulka pilotka vesmírné lodi, Locika hackerka a Sněhurka z měsíce, tak to fakt ne. takový nesmysl číst nebudu.
Kladných a nadšených názorů však stále přibývalo a já si teď, když už je série kompletní řekla, že jí dám šanci. No a když se nebudou líbit mě, dcera snad nepohrdne.
A udělala jsem velice dobře, kladné názory opravdu nelhaly.¨
Hned po přečtení úvodu v první knize Cinder, mě Měsíční kroniky totálně dostaly a já věděla, že už mě nepustí dokud nedočtu poslední větu.

Cinder zrezivěl šroub v kotníku a měl stržené závity. Klouby na rukou ji bolely, jak se jej snažila šroubovákem uvolnit, ale šroub se stále protáčel na prázdno. Když se jí ho konečně podařilo povytáhnout natolik, aby ho mohla vypáčit svou ocelovou protetickou rukou, závity už byly úplně ohlazené. 


Odhodila šroubovák na stůl, oběma rukama se chytila za patu a vyškubla chodidlo z kloubu. Pod prsty se jí zajiskřilo a Cinder ucukla. Chodidlo zůstalo viset na změti červených a žlutých drátů.

No řekněte, kdo by po tomto začátku nechtěl vědět co se z toho vyklube?

V první řadě musím autorku pochválit, jak dokázala celou dobu udržet tempo. Nenašla jsem jediné místo, kde by kniha nějak zpomalovala, nebo vás nudila a měli jste chuť přeskakovat. Po celou dobu si udrží vaši plnou pozornost. Všeho je tak akorát. Vše krásně vysvětleno, nemáte šanci se v příběhu ztrácet a přitom toho není zase moc, že by vás nudily zdlouhavé popisy.

Postavy. Tak ty budete milovat, není jim co vytknout. Autorka vymyslela dokonalé charaktery pasující na pohádkové postavy a přitom to není vůbec přehnané.
Já osobně jsem si hodně zamilovala androidku Iko. Veselá a vtipná robospolečnice.

V každé knize najdete indície navádějící o čem budou další díly. Takže je vidět, že to autorka měla dopředu celé promyšlené a né ,že jen přilepovala jeden příběh na druhý.

Doporučuji koupit celou sérii najednou, protože ani jeden díl vlastně není ukončen a osudy všech se vyřeší až úplně na konci poslední knihy.
Já koupila jen Cinder a když jsem dočetla, tak jsem si rvala vlasy, že nemám další díl a nemůžu hned pokračovat ve čtení. Protože přesně tak na vás kniha bude působit. nepřestanete dokud nebude konec.

Myslím, že tím jsem napsala vše, že je celá série dokonalá již nemusím ani zmiňovat. Za mě tedy plný počet hvězdiček a doporučuji všem bez rozdílu věku, ikdyž jsou knihy určeny pro mládež.


⭐⭐⭐⭐⭐


14 komentářů:

  1. Strašně pěkně napsaná. Chválím. Kroniky se mi líbí vzhledově, jsou opravdu detailně provedené a lákavé. Kdyby to nebyla YA kniha asi bych je četla. Nicméně po první knize jsem to vzdala. Raději se podívám na Once upon a time :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Já YA také dříve moc nečetla, ale pár knih mě teď dost zaujalo, asi se vracím do dětských let :) . Na Once upon a time jsem se ještě nedívala, možná mrknu, díky za tip.

      Vymazat
  2. Já si dnes opět vybírala z mé knihovny knihu na čtení a zrak mi padl na Cinder, kterou jsem skoro až neměla v plánu číst. Už jsem za stovkou a fakt se mi líbí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jí odkládala asi 2 roky a ted jsem rád, že jsem se donutila jí přečíst, protože stojí fakt za to.

      Vymazat
    2. Čte se to úplně samo :) Navíc jsem četla na Neoluxoru, že se chystá vydání její další knihy o Červené královně před Alenkou.

      Vymazat
    3. joj, tak to se musím mrknout.

      Vymazat
  3. Po Měsíčních kronikách už dlouho pokukuji :) Ještě jsem snad nečetla jedinou negativní recenzi,všichni si je moc chválí :) Tak asi bych se do nich měla brzy pustit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem první tři díly četla už před rokem,když ještě nebyly takovým hitem, ale také jsem si je zamilovala, jen jsem musela čekat na Winter, takže na tu se brzy chystám, hned jak dočtu recenzáky :) Jsem ráda, že se ti také líbily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji. Já jsem ráda, že jsem je četla až teď najednou, protože čekat rok na další díl - hrůza představit. :).

      Vymazat
  5. Dnes jsem akorát začala číst Cinder a přesně ty věty, které jsi tu nepsala, mě dostaly! V tu chvíli jsem začala být zvědavá a hltam to....:-)
    Jsem ráda, že mě toho ještě tolik čeká a nemusím litovat, že už mám přečteno.
    Pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a přeju ti, ať si to užiješ tak jako já. Kdybych neměla před sebou tolik nepřečtených knih, tak bych si je klidně dala znovu.A ty první věty jsou fakt asi klíčové, těmi autorka čtenáře okamžitě dostane, anebo naopak neodvratně zapudí.

      Vymazat
  6. Právě dočítám Cress...Měsíčním kronikám jsem naprosto propadla, je to jedna z nejlepších YA sérií, co jsem četla :) A jsem ráda (také :D), že je čtu téměř po sobě. Čekat roky na vydání dalších dílů - to bych si asi otloukla hlavu o stůl :D

    OdpovědětVymazat