pondělí 6. března 2017

TEMNĚJŠÍ TVÁŘ MAGIE

     TEMNĚJŠÍ TVÁŘ MAGIE      









Série:

Tvář magie (1.)

Originální název:

A Darker Shade of Magic (2015)

Žánr:
Literatura světováFantasy
Pro děti a mládež
Vydáno:Argo
Počet stran:342
Překlad:Lukáš Houdek
Vazba knihy:vázaná





𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂

Kell je jedním z posledních Cestovatelů, výjimečných mágů, kteří dokážou cestovat mezi paralelními světy. Oficiálně je Rudým Cestovatelem, velvyslancem a adoptovaným princem Rudého Londýna, který vyřizuje každý měsíc korespondenci mezi vládci jednotlivých Londýnů. Neoficiálně je pašerákem využívajícím těch, kteří jsou ochotní zaplatit i za pouhé zahlédnutí světa, do kterého se nikdy nepodívají. Tenhle nebezpečný koníček mu však vynese obvinění z velezrady. Při útěku do Šedého Londýna se zaplete s Delilou Bardovou, zlodějkou s opravdu velkými ambicemi. Okrade ho, zachrání před nebezpečným nepřítelem a využije ho na cestě za svým „pořádným dobrodružstvím“. Jenže nebezpečná magie je začne dohánět a zrada číhá na každém rohu. Aby zachránili všechny světy, budou muset Kell a Lila v první řadě zůstat naživu – a to může být o dost obtížnější, než se zdá.

𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂𝌂

Fenomenální fantasy. Jinak to ani nazvat nejde. Autorka má geniální představivost. No koho by napadlo, jako základ příběhu dát čtyři Londýny, čtyři paralelní světy stejného města.
První je Šedý Londýn, chybí mu magie a postrádá jakékoli kouzlo. Podobá se Londýnu za krále Jiřího III. Druhý je Červený Londýn. Ten je plný magie a harmonie. Následuje Bílý Londýn zaplavený zlobou, násilým a krutou nadvládou. Jako poslední je Černý Londýn, ten zničila a podrobila ta nejkrutější černá magie, jako by ani neexistoval. Londýny jsou mezi sebou navzájem uzamčeny, aby se chránili. Jediní kdo mezi jednotlivými světy mohou procházet jsou Antariové. jedním z nich je i hlavní hrdina Kell, nevlastní královský syn z Červeného Londýna. Při jednom průchodu udělá chybu. Přenese předmět z jednoho Londýna do druhého, což je zakázané. Rovnováha magie je narušena a krutá temná magie z Černého Londýna znovu získává na síle. Kell musí svojí chybu za každou cenu napravit.

S magií je ta potíž, že spíš než 
sílu v ní jde o rovnováhu. 
Jsou-li totiž naše schopnosti
 příliš malé, stáváme se slabýmí.
 Když jsou naopak příliš velké, 
stáváme se někým úplně jiným.


Ten kdo má rád magii, tak  si určitě přijde na své. Bude na vás koukat z každé nové stránky. To se autorce dokonale povedlo.
Zápletka, tak ta na vás bude čekat až v polovině knihy. První půlka je taková vláčnější. Dozvíte se hodně o magii, paralelních Londýnech a postavách. Nicméně v druhé půlce si to dokonale vynahradíte. O napětí a nečekané zvraty nebude nouze.
Celý příběh je vcelku ukončený, ale jisté indície naznačují budoucí pokračování, kterého bychom se měli dočkat již letos najaře.

Ikdyž je příběh velice čtivý a zajímavý, tak úplně mě nedokázal pohltit a proto mu dávám jen 4 hvězdičky. Ale pokračování si rozhodně nenechám ujít 😉


⭐⭐⭐⭐









4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Na knížku se určitě chystám a teď vidím, že se mám na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá kniha, opravdu. Slyším o ní prvně , ale věřím že ne naposledy. Je malý komentář. Psaní bych zarovnala do blogu, myslím recenzi. Lépe se přechází z jednoho řádku na druhý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve světě má hodně dobré hodnocení, u nás zatím tak známá není, ale myslím že se to brzy změní. Jinak děkuji za radu, určitě vyzkouším.

      Vymazat