neděle 16. dubna 2017

MEDOVÁ SMRT

MEDOVÁ SMRT



AUTOR:  Münzer Hanni                        
ŽÁNR:  Beletrie, válečné
VYDAVATEL:  Omega
ROK VYDÁNÍ:  2017
POČET STRAN:  352  
PŘEKLAD:  Sutterová Dita


Jak daleko zajde matka, aby ochránila svou dceru?
Jak daleko zajde dcera, aby pomstila svého otce?
Přežije hluboká a strhující láska několik generací a zacelí staré rány?

✡  ✡  ✡

HANNI MÜNZER (* 1965)
se narodila ve Wolfratshausen a měla vždy bujnou fantazii (k nelibosti rodičů i učitelů). Již jako šestnáctiletou ji pohltila každá kniha. Jeden rok studovala na Highschool v Seattlu, žila ve Stuttgartu a Římě, měla obchod se starožitnostmi a dvanáct let pracovala jako sekretářka představenstva velkého podniku pronajímajícího automobily. Dnes se věnuje jen své rodině a psaní. V roce 2016 vyšlo pokračování ságy Medová smrt pod názvem Marlene. Se svým mužem a psem žije v Horním Bavorsku.

✡  ✡  ✡
Mladá začínající lékařka Felicity ze Seatlu se rozhodne odcestovat do Kábulu a pracovat pro  Doctors for the World. Zabrání jí v tom, ale náhlé zmizení její matky. Nalézá ji až v daleké Italii i s krabicí plnou starých fotografií, výstřižků z novin a knihou psanou v hebrejštině, kterou matka nalezla v pokoji po zemřelé babičce. Postupně odhalují jaké tajemství krabice skrývá a odhalují babiččino tajemství. Pomocí knihy a výstřižků odhalují historii svého rodu až k prababičce Elizabeth a dostávají se do krutých časů Velkoněmecké říše. Obsah krabice jim vyjeví celý životní příběh prababičky Elizabeth a jejich dětí Wolfganga a Deborah-Felicitiny babičky až do doby, kdy přišla na svět Felicitina maminka Martha. Zjistí, jak jeden příběh z minulosti, dokáže ovlivnit i několik dalších generací.


Peklo je prázdné a všichni ďáblové jsou tady.

Kniha je rozdělena do dvou časových linií. Současnost a minulost, ve kterých můžete sledovat tři životní osudy. Životní příběh prababičky Elizabeth,slavné operní zpěvačky. Nelehký osud její dcery Deborah, bojující s chapadly Velkoněmecké říše a v současnosti, kam se ubere Felicitin život.

Pomsty za život. 
Její potupu. 
Její trápení. 
Žila, aby ho zabila.
Z celého příběhu, ať se jedná o Elizabeth, nebo Deborah na vás přímo křičí ta neskutečná tragédii spáchaná na lidech, hlavně na židech v období druhé světové války. Síla matek, bránící svoje děti, je až neskutečná. A zrovna tak nenávist proti židům, kterou dokázal Hitler v lidech vzbudit, je něco hrůzného, nelidského.


Malá nádrž na mém hrobu,
ke které ptáčci pít a zpívat přicházejí
Maličko nic neříkající začátek příběhu mladé a naivní Elizabeth se nástupem nacistů změní v tobogán, po sobě jdoucích tragédií, které vám nepůjdou z hlavy.Ukáže vám, jak z malé naivní holčičky vyroste silná a odhodlaná žena, která nehodlá ztratit svoji hlavu a podlehnout  té mašinérii. Je odhodlaná bránit sebe i ostatní stůj co stůj. Celému příběhu dodává na svižnosti a autentičnosti zakomponování skutečných historických událostí válečného období, jako je Křišťálová noc, hromadné pálení knih, vznik prvních koncentračních táborů, atentát na Heydricha.
Jediné co mě na knize trochu vadilo bylo, že autorka o každé nově zmíněné postavě dlouho vyprávěla, což bylo vzhledem k nepodstatnosti některých postav zbytečné a narušovalo to plynulost děje.
Na knihu jsem se velice těšila, protože ráda čtu příběhy z předválečných a válečných let. Ač to není nic pěkného, ráda se dozvídám vše z naší i světové historie a proto moc děkuji nakladatelství OMEGA za zaslání recenzního výtisku, který jsem si moc užila.
Jestli máte rádi tento druh literatury, tak určitě neuděláte chybu pokud po knize sáhnete.

Koupit ji můžete přímo o Omegy  nebo v knihkupectví Dobrovský



4 komentáře:

  1. Tento druh literatury nevyhledávám, přestože můj seznam (wishlist) svědčí o něčem jiném, ale láká mě právě si z této doby rozšířit obzory. I když to není zrovna snadná a lehká četba. Myslím, že Medová smrt půjde také na seznam.
    Děkuji za skvěle podanou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a máš pravdu , není to zrovna lehké odpočinkové čtení, ale rozhodně zajímavé a pokud si jí přečteš, chybu určitě neuděláš.

      Vymazat
  2. Pěkní recenze a jsem ráda, že se nebojíš říci svůj názor !! Kniha mě celkem zajímá, takže se na ni asi postupem i dostanu. Jak to bylo s pravopisnými chybami v knize?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, když to není 100%, tak to musím napsat, ikdyž je to recenzák a nakladatelství by chtělo asi jen samou chválu.
      Žádné chyby jsem v knize nezaznamenala, ale abych řekla pravdu moc je nevnímám, protože čtu hodně E-booky a tam je chyb požehnaně, tak jsem na ně zvyklá :). Jinak knížka je to fakt hezká, ikdyž jsem s válečnou tématikou četla lepší.

      Vymazat