středa 17. května 2017

TAJEMSTVÍ HŘBITOVA CROSS BONES

TAJEMSTVÍ HŘBITOVA
 CROSS BONES 




AUTOR: Kate Rhodes
ROK VYDÁNÍ: 2017
NAKLADATELSTVÍ: Omega
POČET STRAN: 336
PŘEKLAD: Zdeněk Gazur










Alice je mladá úspěšná psycholožka se zavedenou praxí. Sama však bojuje s traumaty z dětství. Dokáže pomáhat druhým, ale sobě pomoci nedokáže. V rámci svých pracovních povinností někdy spolupracuje i s policií. Dostává za úkol zhotovit posudek na odsouzeného vraha, který má být propuštěn na svobodu. Po jeho propuštění se začínají objevovat znetvořená těla mladých dívek, které někdo zavraždil podle vzoru masových vrahů manželů Bensonových. A aby toho nebylo málo, mrtvé dívky nachází  zrovna Alice, a nebo je alespoň zná. Stává se tedy pojítkem mezi vrahem a policií a tudíž i možnou příští objetí. Dostává policejní ochranu a sbližuje se s pohledným detektivem Alvarezem.

♱♱♱♱♱

Tajemství hřbitova Cross Bones už svým názvem i anotací slibuje napínavý a tajemný kriminální příběh. Z mého hlediska se spíše jedná o román pro ženy s detektivní zápletkou. Samozřejmě tam najdete vraha i oběti, dokonce několik. napětí také proběhne, ale spíše jakoby na pozadí. Nikdy není dotaženo do toho správného mrazení v zátylku, jak byste od kriminálky čekali. Autorka se celou dobu více věnuje postavám. Úžasně vám vylíčí charaktery a mozkové pochody hned několika postav. Nicméně nic z toho neubírá knize na čtivosti. Jen jsem chtěla upozornit, že pokud čekáte velké napětí a dramatičnost budete zklamaní.



Kdybych nečetla anotace a některé reference (viz. zadní strana obálky) označila bych knihu ihned za hodně zdařilou, jelikož mě svou čtivostí úplně pohltila. Slupla jsem ji za dva večery, jak jednu malinu.

Styl psaní je velmi jednoduchý, dobře zapamatovatelný, tudíž nemáte nejmenší šanci se v příběhu ztrácet a není potřeba hodně přemýšlet. Stačí jen číst a relaxovat. Ten kdo má rád YA literaturu si určitě přijde na své, protože některé pasáže jí hodně připomínají.
Postav na zapamatování není mnoho a k lehkosti přispívají i jednoduchá jména, jako je Alice, Will, Ben, Lola....
Velmi příjemná je i ich-forma. Lépe si tak užíváte charaktery a životní osudy postav, kterým jak jsem již psala je v knize věnováno více místa než ději kriminálnímu.

Postavy mě byly sympatické skoro všechny. Až na matku Alice. Taková osoba by nikdy neměla mít děti. Hloupé asi je, že mě byl sympatický i vrah. Nevím jestli je to mnou, nebo zda udělala autorka chybu v líčení jeho charakteru.


Po hodně plusech, musím zmínit jedno mínus. V knize je ohromné množství tiskových chyb. Nevím třeba mám nějaký vadný výtisk, ale opravdu těch chyb bylo tolik, že je musím zmínit.
V některých slovech chyběla písmenka, nebo byla na jiném místě ve slově. Ve větách se slova ...si, ho a další... objevovala dvakrát, před slovesem a i po něm. A úplně mě rozhodila záměna jmen Willa za Seana.
Kdyby nebylo těchto chyb, knize bych bez váhání dala 5 hvězd, bohužel tak časté chyby byly opravdu rušivé a já musím jednu hvězdu ubrat.

⭐⭐⭐⭐

Suma sumárum je to krásné čtení na dlouhé večery, pro ty kdo nepotřebují mraky krve, mravenčení v zátylku a zástavu dechu z děsivých scén.
Knížku si 100% užijí milovníci ženských románů s krimi zápletkou a příznivci YA literatury.
A jelikož je to první díl z plánované série, možná se příště dočkáme i toho mrazení.
Já si rozhodně další díl velice ráda přečtu.


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.


Knihu si můžete zakoupit zde:
nebo





6 komentářů:

  1. Nemáš vadný výtisk... já tam ty chybičky měla taky... ;) Ale i tak se mi knížka moc líbila, děj je skvělý, jen tu korekturu by mohli trošku vylepšit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, takovou krásnou knížku, takto pokazí chybami.

      Vymazat
  2. Nad knihou jsem přemýšlela a i když je tvoje recenze lákavá, tak jsem ráda, že jsem ji nevzala, protože já asi právě náročná jsem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš vzít jako odpočinkovou četbu, pokud máš raději náročnější literaturu a povznést se nad chybami :).

      Vymazat
  3. Přesně, YA kniha je jí hodně podobná :D Ale i tak si myslím, že pěkná kniha :)

    OdpovědětVymazat
  4. To určitě ano, mě se líbila moc, jen může být zklamaný ten, kdo čeká náročnější čtení.

    OdpovědětVymazat