neděle 4. června 2017

DVŮR MLHY A HNĚVU

DVŮR MLHY A HNĚVU





AUTOR:  S.J.Maas
SÉRIE: Dvůr trnů a růží (2)
ROK VYDÁNÍ:  2017
VYDAVATEL:  CooBoo
POČET STRAN:  664








Buď vděčná za své lidské srdce, Feyre.
Lituj ty, kdo necítí vůbec nic.



Feyre je zpět.
Ocitáme se opět  na Slunečném dvoře, asi 3 měsíce po událostech v Kraji pod Horou.
Potom co Feyre porazila Amaranthu, sama zemřela a díky sedmi vladařům opět vstala z mrtvých se stává vílou, vílou s lidských srdcem. Usídluje se s Tamlinem na Slunečném dvoře, ten ji požádá o ruku, chystá se velkolepá svatba a Feyre by měla být tou nejšťastnější na světě. Ale opak je pravdou. Nic není tak růžové, jak by se zdálo. Všechny události z Kraje po Horou zanechaly na obou nesmazatelné jizvy. Feyre trpý nočními můrami, nedokáže se vyrovnat s tím co zažila a celkově psychicky i fyzicky chřadne. A ve vzduchu stále visí strašák v podobě uzavřené smlouvy s Rhysandem, v rámci níž má Feyre vždy 1 týden v měsíci strávit na Měsíčním dvoře. Tamlin místo pomocné ruky Feyre až nezdravě ochraňuje. Schovává ji před okolním světem a zavírá v paláci jako zakletou princeznu. Stále více se odcizují a přitom je svatba na spadnutí. Otázka zní, zda překonají stále se zvětšující propast mezi sebou a budou žít šťastně až na věky. A nebo je propast již tak veliká, že se překonat nedá?




Dvě sestry šly si k moři hrát,
loď svého otce chtěly uhlídat.
Avšak kde skála končila,
starší tam mladší shodila.

Tu vlna ji stáhla, tu ji nesla,
až mrtvá za hráz mlýna klesla.


Po přečtení prvního dílu Dvůr trnů a růží, jsem měla rozporuplné myšlenky. Na jednu stranu... jo bylo to fajn, ale na druhou stranu jsem podle kladných hodnocení čekala více. Celý děj byl pro mě takový vlažný. Nedokázala jsem si zamilovat postavy, prostě byly nemastné, neslané (tedy kromě Rhysanda 😊). Přesto jsem se na druhý díl Dvůr mlhy a hněvu velmi těšila. A konečně to přišlo, to WOW, to je to co jsem očekávala již od prvního dílu. Ten pocit, že s postavami žijete, dýcháte a chcete stále více a více. Nemůžete knihu odložit , a když skončí potřebujete nutně ještě pár stránek na víc. Nebudu chodit okolo horké kaše a rovnou říkám, bylo to dokonalé.

Zapomeňte na pohádku Kráska a zvíře, tu autorka úplně opustila a vrhla se do temnoty, akce a erotiky. Nebude vás dlouho vodit kolem vody, ale rovnou vás tam hodí. Naservíruje vám napětí a adrenalin s takovou lehkostí, až vám to vyrazí dech. Největší a nejpozitivnější je posun v postavách. Všechny dostanou konkrétní charaktery, takže je buď budete milovat, a nebo nenávidět. Pokud se vám Feyre zdála jako ukňouraná dívka bez vlastního názoru , tak zaznamenáte veliký posun vpřed. Autorka z ní udělala silnou a bojovnou osobu s ryzím srdcem. Pokud jste si nedokázali udělat názor na Tamlina, tak tady si ho rozhodně uděláte, ikdyž jeho postava je odsunuta do pozadí. A co se týká Rhysanda, pokud vám byl sympatický i přesto, že je to záporná postava, tak věřte, že  v tomto druhém díle ho budete milovat. Potkáte několik nových postav, které autorka zasadila do příběhu s takovou lehkostí, že budete mít dojem, že jsou tam už od začátku. Jen Lucienovi je věnováno velmi málo prostoru, což mě mrzelo. Ale konec nasvědčuje tomu, že o něm ještě uslyšíme.

Okamžitě bych knize dala celých 100%, ale malinký neklid ve mě vyvolává erotika, která je oproti prvnímu dílu detailnější a peprnější. Já osobně mám erotiku v románech ráda, tedy do určité míry, takže bych proti tomu ani nic nenamítala. Jenže tady se jedná o YA literaturu a představa, jak má pubertální dcera čte takovéto erotické scény není zrovna příjemná. Takže za mě ne, toto tam vážně nepatří a musím ubrat 10% z hodnocení.

  Suma sumárum dokonalé čtení, které ocením 90% a doporučím všem milovníkům fantasy. 
Jen to nedávejte číst svým pubertálním dítkům 😉.

4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Na knihu se co nejdříve chystám a hodně těším :) První díl byl vynikající :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, pokud se ti líbil první díl, tak tento budeš milovat.

      Vymazat
  2. Zrovna ji čtu a zatím je vážně super! :) Jinak krásná recenze! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, rozhodně lepší než první díl, takže třetí bude také určitě bomba.

      Vymazat