pondělí 23. ledna 2017

BEZ ŠANCE





BEZ ŠANCE








  • AUTOR : Neal Shusterman
  • ROK VYDÁNÍ : 2016
  • NAKLADATELSTVÍ : Knižní klub
  • POČET STRAN : 304
  • ŽÁNR : Dystopie , Světový bestseller
  • PŘEKLAD : Petr Kotrle






Knížka, kterou jsem si hodně přála. Knížka, na kterou jsem se fakt moc těšila. Knížka velmi kladně recenzovaná. Knížka s hodnocením 86%. Knížka ,která mě hodně zklamala. Knížka, kterou už nikdy nebudu číst. Knížka, která popírá zásady etického a sociálního myšlení lidstva.



ANOTACE:
Ocitáte se v budoucnosti. V budoucnosti po světových válkách,které ukončila jen dohoda " ZÁKON ŽIVOTA ".
Zákon života říká, že lidský život je nedotknutelný od početí do dovršení 13 let.Ale od 13 do 18 let mohou rodiče poslat dítě zpětně na "potrat"...pod podmínkou ,že život dítěte nebude fakticky ukonče.tento proces se nazývá " ROZPOJENÍ ".


STEJNĚ BY ZE MĚ NIKDY NIC NEBYLO,ALE TAKTO MÁM STATISTICKY LEPŠÍ ŠANCI,ŽE NĚJAKÁ MOJE ČÁST NĚKDE VE SVĚTĚ DOSÁHNE VELIKOSTI.RADĚJI BUDU ČÁSTEČNĚ DŮLEŽITÝ NEŽ ÚPLNĚ K NIČEMU.


Hlavními postavami příběhu jsou Connor, Risa a Lev.Connora pošlou na rozpojení rodiče , jako problémového. Risu zase dětský domov pro její nadbytečnost. A Lev je desátek, posvátná oběť bohu.
Tyto tři svede dohromady jediná věc, nechtějí být rozpojeni. Jejich jediným cílem je dožít se 18 let , kdy už se jim nemůže nic stát.
Ale cíl je tak strašně daleko  a přežít není nic jednoduchého.Na své pouti o přežití se dočkají pomoci, ale i zrady z řad spojenců (rozpojenců).
Vždyť rozpojování je přece běžný postup - názor společnosti.


MŮJ NÁZOR :

Proč ? Panebože proč autor, který umí tak krásně skládat slovíčka do vět, který umí vymýšlet nové neotřelé výrazy a nazývat běžné věci nově a přitom výstižně napíše něco tak neetického, tak mimo naše sociální a rodinné zásady. To mi prostě nejde na rozum.
Příběh je dystopie, takže se čeká ta krutost, ta nadvláda a bezpráví, ale ani v takovéto společnosti není možné popřít ten základní instinkt a to je mateřské pouto. To je v této knize dokonale pošlapáno a nevěřím ,že je možné ...a to ani v budoucnosti...tento instinkt nějak vymazat ze základu naší společnosti.
Autor vytvořil příběh, kde je dospělá populace plná sociopatů. Ano čtete dobře,protože dospělí lidé jsou všichni až na malé výjimky bez svědomí.
Z literárního hlediska bych knihu pochválila. Autor umí krásně skládat slovíčka, takže i takto surový příběh je čtivý.Má tu schopnost vytvářet nová neotřelá slova a nazývat běžné věci nově a přitom výstižně. " nezleťák - čápnutí - tleskač ".
I přes tyto klady však musím knihu hodnotit záporně. Je to kniha bez etiky. 
Kniha pro mládež. TAK TO ROZHODNĚ NE !!!!
Dokonce bych ji opatřila hvězdičkou, jako mládeži nepřístupno.
Myslím , že v dnešní době ,kdy na děti působí tolik negativních vlivů a ovládá jejich emoční cítění ,není tato kniha vhodné čtení.
Moc mě toto hodnocení mrzí, protože autor je fakt dobrý, ale já prostě toto nedokážu z psychického hlediska překousnout.


⭐⭐✰✰✰



Citát na obálce -  " Zůstat pohromadě je jejich jediná šance "
Ó tak to je síla. Dvojsmysl ? Černý humor ? Pochopíte v průběhu čtení, nerada bych prozradila více.Však sami uvidíte.



Tímto vás samozřejmě nechci od knihy odradit.Kniha má mnoho kladného hodnocení a určitě si najde další čtenáře ,kteří ji budou milovat.
Berte to jen jako můj osobní subjektivní názor.

3 komentáře:

  1. Při přečtení této recenze je člověku jasné, že by je měli psát jen absolventi literárních (potahmo filologických) oborů. Formulace typu "skládat slovíčka" bohužel není největší neřestí. "Kniha pro mládež. TAK TO ROZHODNĚ NE !!!! Dokonce bych ji opatřila hvězdičkou, jako mládeži nepřístupno." - Tak mládeži zakažte i Orwella, Huxleyho apod... Ach jo, vždyť tohle je prostě, jak jste sama napsala, postapokalyptická vize - tzn. jakákoli dvojsečná možnost lidstva je dovedena do nejhorších důsledků, rozpojení tvoří rámec příběhu, který nastartuje motivace postav a nastaví jejich překážky. Autor není vypravěč ani strůjce pravidel ve fikčním světě - tohle není jeho vize světa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zaprvé, nechápu proč by recenze měli psát jen studovaní lidé.Toto není oficiální recenze, nepíši je pro žádné zadavatele, aby jí někde publikoval. Je to jen můj osobní názor na knihu , na mém osobním bloku.Nejsem žádný absolvent literární školy,takže si jí snad můžu napsat tak ,jak mi zobák narostl.A zadruhé si opravdu myslím, že dítě, které si teprve utváří svojí osobnost by toto číst nemělo. Já bych to prostě svojí dceři pod stromeček určitě nekoupila.
      A jak jsem psala na konci recenze , je to jen můj osobní názor.Vy máte jiný názor a já ho samozřejmě beru a nebudu komentovat ani kritizovat vaše literární schopnosti.

      Vymazat