středa 25. ledna 2017

V ŠEDÝCH TÓNECH







V ŠEDÝCH TÓNECH








  • AUTOR : Ruta Sepetysová
  • ROK VYDÁNÍ : 2013
  • NAKLADATELSTVÍ : Cooboo
  • POČET STRAN : 388
  • ŽÁNR : Válečné , Světová literatura, román
  • PŘEKLAD : Petr Eliáš







Přemýšleli jste někdy o tom jaký má cenu lidský život?

To ráno měl ten bráškův cenu kapesních hodinek.



ANOTACE:
Litva rok 1941.
Sovětská tajná služba deportuje tisíce lidí z Litvy, Estonska a Lotyšska do gulagů a pracovních táborů na Sibiř.Zabírají celá tato území pro Sovětský svaz.
Mezi deportovanými je i patnáctiletá Lina, kterou i s její matkou a malým bráškou Jonasem odvlečou a naloží na nákladní vlak.Kde je její otec a zda ještě žije nemá Lina ani ponětí.
Vlakem putují dny, co dny ,týdny jen o vodě a kaši do pracovního tábora na Altaji.Cesta je šílená, hlad, špína ,lidé umírají dřív než tam dorazí. V pracovním táboře to není o nic lepší. Musí pracovat do úmoru jen o kousku chleba. Snášet neustálé bití a ponižování ze strany sovětských dozorců a přitom si uchovat svoji osobnost je nad lidské síly. Bohužel Altaj není zdaleka to nejhorší co Linu a její rodinu ještě čeká...



Litvo, vlasti naše, země hrdinů...










MŮJ NÁZOR :

Neskutečně emotivní příběh, kterých nenechá srdce chladné a oko suché.Bude ve vás vyvolávat pocity hnusu a odporu nad tím čeho byli sověté schopni a zároveň budete cítit lítost a bezmoc nad lidmi odsouzenými k pomalému zániku.
Spisovatelka dokázala úžasným způsobem popsat hrůzy druhé světové války, o kterých se moc nepíše.Když se řekne druhá světová válka, tak si skoro každý představí německou armádu  a Hitlera.
Ale to co se dělo v zemích ,které si podroboval Stalin to je něco neskutečného.
Tento příběh je o krutosti a hrůzách Stalinovi vlády, ale i o lásce a touze po životě. O ohromné odhodlanosti přežít a vrátit se do rodné země.

Ne nebojte se není to žádná kniha dějepisu. Jsou to fakta z historie sepsaná do poutavého příběhu, který vás určitě bude bavit od začátku až do samého konce.


 DĚKUJI AUTORCE, ŽE NĚCO TAK ÚCHVATNÉHO NAPSALA A JÁ SI TO MOHLA PŘEČÍST.



⭐⭐⭐⭐⭐


TI KDE KTEŘÍ STÁLE VÁHÁTE
NEVÁHEJTE
VEZMĚTE KNIHU A PONOŘTE SE DO PŘÍBĚHU
NEBUDETE LITOVAT.






2 komentáře: