pátek 12. května 2017

PANICOVÉ

PANICOVÉ



AUTOR: Diana Gabaldon
SÉRIE: Cizinka
ROK VYDÁNÍ: 2017
NAKLADATELSTVÍ: Omega
POČET STRAN: 176
PŘEKLAD: Anna Polanská









Zjistěte,
 co se stalo před tím,
 než Jamie potkal Claire.


Vážně zraněný James po smrti svého otce prchá do Francie, kde se setkává se svým dávným přítelem Ianem a přidává se k nájemným vojákům. Návrat ani pro jednoho z nich nepřipadá v úvahu, nezbývá něž zůstat. Přijímají úkol od židovského obchodníka, bezpečně dopravit jeho vnučku Rebeku i s jejím věnem do Paříže, k jejímu budoucímu choti. Zdánlivě jednoduchý úkol, se stává vcelku zapeklitým a k tomu všemu jsou oba mládenci stále panicové, ikdyž projdou bezpočtem nevěstinců a vykřičených domů. 






Panicové jsou kratší kniha, chcete-li doplňková kniha a nebo hrudka , jak jim říká autorka, k světoznámé sérii Cizinka.

Panicové je příběh podrobněji popisující život Jamieho Frasera, kterého znáte z Cizinky a pokud ne, tak po přečtení Paniců určitě poznáte.

Panicové je velmi krátký příběh o 90 stranách, ale určitě stojí za přečtení. Zbytek knihy je doplněn první kapitolou z Cizinky. Dozvíte se, jaký byl Jamie jako mladík a můžete ho srovnávat se zkušenějším a fascinujícím Jamiem, jak ho již znáte ze série.





Název knihy má své opodstatnění. Celým příběhem se téma panictví stále prolíná. O narážky a rozhovory na téma panictví není opravdu nouze. Nejednou mě rozhovory dvou nezkušených mladíků vykouzlily úsměv na tváři.

„Co jsi té dívce udělal, Připravil si jí o panenství?

„....jsem si nevšiml...
„Jak to myslíš, že sis nevšiml? Jak sis mohl nevšimnout?
„No ... ano ... hm ...ona mě obšťastnila rukou, vykoktal.
„Aha
„Totiž ... napadlo mě, že bych se s ní měl možná za daných okolností oženit.‟

Tento sice krátký, ale velice pěkný příběh, vás kteří jste ještě neměli tu čest číst sérii Cizinka určitě svojí lehkostí a čtivostí naláká k jejímu přečtení. A vás, kteří už jste tu čest měli, určitě potěší dozvědět se o Jemiem něco víc.
Velké plus je i nádherná obálka ladící k celé sérii. Na obrázcích je nádherná, ale když ji potom máte v ruce, je ještě kouzelnější.




Jako mínus musím vytknout knize její krátkost. Devadesát stran je opravdu málo a zbytek knihy je první kapitola Cizinky, což pro ty kdo ji četli, nemá velký význam. Spíše je to chytrý marketingový trik. 





Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladateství.


Knihu si můžete zakoupit přímo u nakladatelsvtví  OMEGA
 nebo u knih DOBROVSKÝ.

2 komentáře:

  1. Povedená recenze :) Knihu jsem četla a mám podobný názor :) Mohl to být skvělý doplněk k sérii, ale autorka trochu nesmyslně šetřila na stránkách a je to moc kraťoučké :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, přesně tak. První kapitola z Cizinky tam nemusela být.

    OdpovědětVymazat