středa 15. března 2017

ČÁRY ŽIVOTA

ČÁRY ŽIVOTA


AUTOR: Veronika Rothová
ROK VYDÁNÍ: 2017
NAKLADATEL: CooBoo
POČET STRAN: 421 
PŘEKLAD: Tomáš Bíla








Nekonečný vesmír a v něm jedna sluneční soustava. Skoro stejná jako ta naše. Základem je Slunce, kolem kterého obíhají planety a měsíce. Celou soustavu protíná proudnice, nekonečný zdroj proudu a energie, který prochází vším a všemi. Všichni lidé mají od proudu nějaký dar, nějakou zvláštní schopnost. Ale ne všichni mají určený osud, tito lidé jsou vzácnější. Osud vidí jen orákula, lidé se schopností vidět budoucnost. Na každé planetě jsou vždy tři. Odcházející, sedící a přicházející.
 Jednou z planet soustavy je Thuvhe. O planetu se dělí národ Thuvhesanů a kočovný kmen Šotetů. Dělí je od sebe takzvaný předěl, nemají totiž zrovna přátelské vztahy.
Akos, náš hlavní hrdina je Thuvhesan, má určený osud a jeho dar dokáže přerušit tok proudu. Jeho matka je orakulum planety Thuvhe a bratr Eijeh se setrou Cisi mají určený osud, tak jako Akos. Právě kvůli jejich osudu, unese Akose a Eijeha kmen Šotetů, aby je využil pro své záměry.
Šotetům krutě vládne panovnický rod Noaveků. Po smrti rodičů se hlavou stává Ryzek, stejně krutý a panovnický. Jeho sestrou je Cyra, naše druhá hlavní hrdinka. Cyra má dar, jen pouhým dotykem způsobovat bolest, ale stejnou bolest cítí i ona sama. Žije v neustále bolesti a bratr její dar využívá ve svůj prospěch k zastrašování a mučení.

Nevzpomínal si na zvuky, které vydával když se ho dotkla. Ale věděl, že ona cítila všechno, co cítil on. Takhle fungoval její dar - rozdával bolest na obě strany.

Jakým způsoben se protnou cesty Akose a Cyry ?
 A je možné změnit osud ? 
Tak to už si musíte přečíst sami.


𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁𝌁

Kniha Čáry života, byla asi jednou z nejočekávanějších novinek a zároveň nejvíce kritizovanou. Všichni skalní fanoušci V.Rothové a její povstalecké trilogie Divergence počítali doslova dny a hodiny do jejího vydání. Punc napětí tomu ještě dodával fakt, že kniha vycházela ve 33 jazycích v úplně stejný den a to 17. ledna 2017.
Bohužel někteří měli tak velká očekávání, že si neuvědomili, že toto již není Tris a Čtyřka, ale úplně jiný svět a z knihy byli nakonec zklamáni. Mě se to naštěstí nestalo. Na knihu jsem se samozřejmě moc těšila, protože Divergence pro mě byla geniální, ale zároveň jsem si nechala určitý odstup a od knihy zas tak moc nečekala. Tudíž budu knihu hodnotit víceméně kladně.

Mám ráda styl psaní V.Rothové. Ve všem toho tam dá tak akorát. Skvěle vám popíše charaktery osob a celkového světa, že si vše krásně dokážete představit a přitom vás nenudí sáhodlouhými popisy. Celou knihou vás provede s úplnou lehkostí.
Je psána ze dvou pohledů, které se střídají po kapitolách. Z pohledu  Cyry v první osobě a  Akose v osobě třetí. Což ze začátku může být malinko matoucí, ale rychle si na to zvyknete.

Malinko oříšek může být začátek knihy. Autorka, aniž by vám něco vysvětlila vás hodí rovnýma nohama do úplně smyšleného světa se stovkami neznámých názvů a jmen. Takže se v tom můžete chvilku plácat, než se zorientujete. Nicméně jakmile si zapamatujete pár základních pojmů a jmen, budete příběhem proplouvat beznesnází a s lehkostí. Budete si užívat nový originální svět, vlastně celou galaxii s mnoha planetami a různými národy. To se autorce fakt hodně povedlo a těším se, že v dalších dílech se dozvím něco nového o ostatních planetách (alespoň doufám, že ano). 

Další plusem jsou charaktery postav. Nejsou takové ploché, ale postupně se vyvíjejí. Postupně s vámi v příběhu rostou a mění se. Není tam ani takovéto klišé černé a bílé. Jeden hodný a jeden zlý, ale nachází se v nich obojí, jen to musí najít.

Co se mi naopak nelíbilo je, že v první polovině se nic moc neděje. Nějaká akce a napětí přichází až v druhé polovině a to pro někoho může být dost odrazující. Jakmile, ale tou první půlkou proplujete, tak napětí a zvratů budete mít dostatek.

Hodně kritizovaná byla romance hlavních hrdinů, že do příběhu nepatřila. Já si naopak myslím, že ano. Kniha je psaná pro YA čtenáře a tam se ta romantika tak nějak očekává a mě tam vážně vůbec nevadila. Nebyla nějak přehnaná a v příběhu je jen tak okrajově.

Celkově hodnotím knihu velmi kladně a těším se na další pokračování.

Žádné komentáře:

Okomentovat