úterý 2. května 2017

NOVÉ POMPEJE

NOVÉ POMPEJE




AUTOR:   Daniel Godfrey
NAKLADATEL:  Omega
POČET STRAN:  359
ROK VYDÁNÍ:  2017
PŘEKLAD:  Filip Samec






Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství  OMEGA



Fascinující, strhující a chytře napsaná kniha.
Originální přírůstek do žánru cestování v čase.



Na začátku byla jen touha po získání nových zdrojů energie. Touha, která přerostla v chtíč, míti neomezenou moc nad lidskými životy a osudy.




Výzkum na získání nových zdrojů energie přinesl nový objev. Možnost cestovat v čase. Přenášet lidi a věci z minulosti do budoucnosti. No není to úžasné obnovit něco co už dávno neexistuje, nebo někoho kdo již dávno zemřel? Možná ano, ale co bude potom? A není tato schopnost ovlivňovat chod času až moc nebezpečná?




Společnost Novuspart se díky objevu cestování v čase rozhodla o vybudování Nových Pompejí.
Vystavěla repliku celého města a z minulosti transportovala lidi těsně před zničením Pompejí vulkánem. Nick Houghton, ještě nedostudovaný historik má v projektu dělat poradce pro věci historické. S nadšením odjel do Nových Pompejí studovat a zjišťovat, jak opravdu žili lidé před několika tisíci lety. Ale nikdy není vše tak, jak si představujete. Nickovi vyvstává hned několik otázek. Proč zrovna já, nedostudovaný historik bez zkušeností? Proč odešel a kam bývalý historik Samson, kterého Nick nahradil? Nejsou obyvatelé Nových Pompejí chytřejší než si myslíme? A jaká nová tajemství toto znovuzrozené město a společnost, která ho vybudovala skrývají. Tyto a mnoho dalších otázek vylézá napovrch a je nutno si na ně odpovědět. Zahrávat si s časem, není procházka růžovou zahradou.




Autor Daniel Godfrey vymyslel originální příběh zabývající se otázkou cestování časem a zasadil ho  do prvotřídního thrilleru o moci a touze kontrolovat a řídit lidské životy a osudy. Velmi poutavou formou popsal do detailů celé město Pompeje s jeho chrámy, tavernami a zapáchajícími uličkami od výkalů. Dokázal na papíře stvořit Pompeje v celé jejich bývalé kráse a majestátnosti a zároveň s jejich krutostí a chlípností, která v té době panovala.

Poukazuje na to, že není vždy dobré zahrávat si s věcmi mezi nebem a zemí. A že i sebelepší objev může mít své stinné stránky a vždy se najde někdo, kdo jeho moci využije ve svůj prospěch.





Celá kniha má velice svižné tempo, není zde hluchých míst, která byste měli potřebu přeskakovat. Ke svižnosti přispívají i velice krátké kapitoly, které se střídají podle vyprávění Nicka a Kristin. Její vyprávění mě přišlo velmi originální. Kristin je vlastně oběť cestování v čase. Znovu a znovu se sní probouzíte na stejném místě a to již 30 let, ale vždy v jiném čase a za jiných okolností. Po celou dobu si budete klást otázku, co se stalo, že zůstala uvězněna v čase a zda je to navždy.



„Člověk nemůže ztratit ani minulost, ani budoucnost.
Jak by totiž někomu mohlo být odňato něco, co mu ještě nepatří?‟

MARCUS AURELIUS, ŘÍMSKÝ CÍSAŘ




Bez mučení přiznávám, že když mi kniha přišla měla jsem pocit, že jsem šlápla vedle a neměla si tento recenzní výtisk brát. Bála jsem se, že nebudu schopná posoudit kvality knihy, protože je mi tento žánr dost vzdálený. Ale chyba lávky. I já milovnice spíše fantasy a detektivek jsem se do příběhu začetla s velkou vervou a dokonce mě bavila i historická fakta ( dějepis fakt nemusím 😉) , která vedou k jistému zamyšlení. Malinko mimo mě šly poznatky z oborů fyziky a matematiky, ale těch je tam tak poskrovnu, že není třeba se obávat. Ikdyž jim úplně neporozumíte, nijak to nenaruší dobrý požitek z příběhu. Zjištění čeho všeho jsou vlastně lidé schopni, jen aby naplnili svoje touhy, je vskutku hrůzostrašné.



Sečteno a podrženo, je tato kniha opravdu vydařená a spisovatel ( pro mě doposud neznámý) si získal novou čtenářku, která si nenechá ujít jeho další knihy.



Knihu můžete zakoupit zde OMEGA a zde KNIHY DOBROVSKÝ



6 komentářů:

  1. Především děkuji za Váš pocit z knihy.
    Kdybych byl na Vašem místě, znovu bych prošel text na čárky a shodu podmětu s přísudkem, nepsal bych "by jste" místo správné "byste" apod. apod.
    Ale určitě se časem "vypíšete", jste pro psaní zapálená - a to je dobře.
    A kdyby Vám vadilo, že jsem něco vytkl, vzpomeňte si na Goetha: "Nepřítel je člověk, který mě neupozorní na mou chybu." Ať se Vám daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nevadí, každá kritika i rada je vždy ku prospěchu. Děkuji, snad se mi bude dařit příště lépe.

      Vymazat
  2. Pěkný názor knihu. :)
    Zrovnu jí čtu, už mi chybí jen několik málo stránek a musím souhlasit, že je to opravdu originální a zábavný titul. :)
    Zdraví Anita
    http://gingerani.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Moc díky a jsem ráda, že máš na knihu podobný názor.

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Kniha mi také přišla k recenzi, tento žánr mě celkem baví, tak doufám, že nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, když bavila mě a to to není můj šálek čaje, tak tebe určitě nezklame.

      Vymazat